kimzy-nanney-b2haCjfk_cM-unsplash

Kemferol

Konopie zawdzięczają swoje lecznicze właściwości składnikom jakie się w nich znajdują. Wśród wszystkich które tam znajdziemy, są również te odpowiedzialne między innymi za ich barwę. Flawonoidy, bo o nich mowa nie pełnią jedynie tej funkcji. W składzie konopi wyróżniamy ok 20 różnych flawonoidów, do grupy tej należy również kemferol.

Kemferol to powszechnie spożywany flawonoid. Znajdziemy go w wielu znanych nam roślinach np. w brokule, jarmużu, pomidorze, trudkawkach, winogronach, lipie, miłorzębie chińskim, skrzypie oraz dziurawcu. Właściwości roślin zawierających ten flawonoid doceniła ludowa medycyna, która wieki temu nie znając jeszcze badań laboratoryjnych zauważyła potencjał leczniczy w tych roślinach.

Kemferol znany jest głównie ze swym antynowotworowych właściwości. Wieloletnie badania na zwierzętach udowodniły liczne reakcje za które odpowiedzialny jest ten flawonoid i które wpływają pozytywnie na walkę z nowotworami. Dieta bogata we flawonoidy może zdziałać cuda. Najważniejszym udowodnionym skutkiem regularnego spożywania tych związków jest znaczne obniżenie zachorowań na raka. Ze wszystkich dostępnych badań, kemferol okazał się mieć skuteczny wpływ na walkę z rakiem piersi, jajników, białaczką, rakiem żołądki i trzustki oraz rakiem płuc. Allen Y. Chen i Yi Charlie Chen w swych badaniach udowodnili, że „na poziomie molekularnym opisano, że kemferol moduluje wiele kluczowych elementów w szlakach przekazywania sygnałów komórkowych związanych z apoptozą, angiogenezą, stanem zapalnym i przerzutami. Co istotne, kemferol hamuje wzrost komórek rakowych i indukuje apoptozę komórek rakowych.”

Udowodniono, że wpływa też wśród mężczyzn na przeżywalność w przypadku wystąpienia chorób serca. Dzięki badaniom epidemiologicznym przeprowadzonym pod kątem występowania cukrzycy typu II, wiemy że kemferol obniża ryzyko występowania tej choroby.

Wykazano, że kemferol zapobiega miażdżycy naczyń krwionośnym. Wszystko dzięki jego właściwościom zapobiegającym utlenianiu się lipoprotein o niskiej gęstości oraz zdolności do ograniczenia występowania trójglicerydów we krwi.       

Badania przedkliniczne udowodniły, że wachlarz właściwości prozdrowotnych kemferolu jest bardzo szeroki. Działa również przeciwutleniająco, przeciwzapalnie, neuroprotekcyjnie, przeciwbólowe, antyalergiczne oraz walczy z drobnoustrojami.

Flawonoidy zależnie od rodzaju, występują w różnych częściach roślin. Jedne znajdziemy jedynie w kwiatach i łodygach, a drugie tylko w liściach. Kemferol występuje w żeńskich kwiatach konopi, a to z nich między innymi produkuje się olejki CBD.

„A review of the dietary flavonoid, kaempferol on human health and cancer chemoprevention” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3601579/

„A Review on the Dietary Flavonoid Kaempferol” http://www.eurekaselect.com/87782/article

„Anti-cancer Effect and Underlying Mechanism(s) of Kaempferol, a Phytoestrogen, on the Regulation of Apoptosis in Diverse Cancer Cell Models” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3936174/

podziel się wpisem:

kategorie wpisów

facebook

social media

umów konsultację

Aby poznać szczegóły naszej oferty umów się na konsultację z naszym specjalistą!